Lekker op vakantie geweest? Vergeet niet de kraan door te spoelen!
Welkom terug van vakantie! We hopen dat je een fijne tijd hebt gehad. En nu je weer thuis bent, is het belangrijk om je leidingen klaar te stomen voor gebruik. Hoe je dat precies doet, leggen we je graag uit.
De kraan doorspoelen bij thuiskomst
Wanneer we op vakantie zijn, worden onze kranen thuis natuurlijk niet gebruikt. Wij maken namelijk lekker ergens anders gebruik van water! En op het moment dat een kraan voor langere tijd niet gebruikt wordt, komt het water in de leidingen stil te staan. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het kraanwater minder wordt. Dat betekent echter niet dat de kwaliteit nu voor altijd minder zal blijven, want door actie te ondernemen wordt jouw kraanwater weer precies hetzelfde als voorheen.
Om het water weer op het gewenste niveau te krijgen, dien je alle kranen in huis even goed door te laten lopen. Op die manier voorkom je vervelende bacteriën zoals Legionella. Daarnaast bevat water dat lang stilstaat soms chemische stoffen die uit de leidingen komen, en kan stilstaand water vies ruiken en smaken. Het is daarom te allen tijde van belang dat je de kranen goed doorspoelt bij thuiskomst. Gelukkig is dit ook geen hele dagtaak, je hoeft elke kraan slechts een minuutje door te laten lopen.
Hoe ga je te werk?
Hoewel het geen gecompliceerde klus is om je kranen door te spoelen, is er wel een handige werkwijze die je aan kunt houden. Als je het op deze manier doet, start je je kranen weer op de beste manier op. We bespreken de verschillende stappen die je kunt doorlopen hieronder.
-
Begin met het doorspoelen van de toiletten. Je spoelt altijd eerst het toilet door dat het dichtst bij de watermeter zit.
-
Vervolgens zet je de kraan aan die naast dit toilet zit.
-
Hierna loop je alle kranen langs. In principe kun je ze nu doen in willekeurige volgorde, maar we raden het aan om gewoon steeds de dichtstbijzijnde kraan te nemen.
-
Laat elke kraan één minuut doorlopen. Doe dit met zowel warm als koud water.
-
Neem echt alle kranen die je hebt mee. Dit geldt dus ook voor de douchekop, buitenkraan en tuinslang.
Door deze instructies te volgen weet je zeker dat je weer optimaal kunt gaan genieten van drinkwater en sanitair water. Heb je hier nog vragen over? Dan kun je die altijd stellen aan een van onze experts.
Handige tips & tricks
Bij het door laten lopen van je kranen is het belangrijk om stil te staan bij een aantal punten. Allereerst kunnen er natuurlijk bacteriën in het water zitten omdat het zo lang heeft stilgestaan. Dit kan schadelijk zijn voor mensen en daarom dien je voorzichtig te zijn in de buurt van de kranen.
Zorg ervoor dat er, bijvoorbeeld met het doorspoelen van de douchekop of tuinslang, geen waterdeeltjes in de lucht komen. Dit doe je bijvoorbeeld door een handdoekje over de sproeier heen te plaatsen. Zo voorkom je namelijk dat je deeltjes van het water, en mogelijk de bacteriën, inademt. Mocht je dit wel inademen, dan loop je namelijk kans op ziektes zoals longontsteking.
Daarnaast is het natuurlijk ook zonde om al dat doorgespoelde water verloren te laten gaan. Om waterverspilling tegen te gaan kun je het water opvangen in een emmer of gieter. Zo kun je het water nog voor andere doeleinden gebruiken, zoals je planten water geven.
Ben je op zoek naar meer handige manieren om op water te besparen? Lees dan ook onze blog over 10 gouden tips om water te besparen!
Nieuwbouw? Ook doorspoelen!
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Of heb je gerenoveerd en nieuwe leidingen en/of kranen geïnstalleerd? Dan geldt het advies om de kranen door te spoelen ook. De leidingen kunnen dan namelijk nog bouwresten of andere chemicaliën bevatten. Daarnaast ga je hiermee de groei van eventuele bacteriën meteen tegen. Het kan namelijk zo zijn dat de leidingen tijdens de bouwperiode bacteriën hebben opgelopen.
In de bovenstaande gevallen is het aan te raden om de eerste drie maanden de kraan één minuut door te laten lopen voordat je er gebruik van maakt. Dit geldt echter alleen voor water waar je eten of drinken mee klaar maakt. In alle andere situaties is het niet nodig.
Toe aan een nieuwe boiler?
De zoektocht naar een nieuwe boiler kan best lastig zijn. Er zijn immers zo ontzettend veel mogelijkheden, hoe hak je de knoop door? Wij helpen je hier graag een handje bij. Daarom kun je gebruikmaken van onze handige Boilerwijzer. Met deze tool kom je er binnen 30 seconden achter welke boiler het beste past bij jouw situatie en voorkeuren. Of het nu gaat om een kleine keukenboiler of een grote boiler voor 5 personen, met onze Boilerwijzer weet je meteen welke je moet hebben.
Kalkloos: de allerbeste kalkverwijderaar
We hebben al een aantal handige tips gedeeld, maar we kunnen het niet laten om ook deze nog even met je te delen. Want hoewel stilstaand water niet direct een oorzaak van kalkvorming is, kan het hier wel een rol in spelen. Kalk zelf verwijderen is natuurlijk een vervelend klusje, voornamelijk omdat het continu terug blijft keren. En daar hebben wij de perfecte oplossing op gevonden: de waterontharder van Kalkloos. Deze waterontharder neutraliseert kalk, waardoor kalk- en roestvorming geen schijn van kans meer maken!